Revoluția Franceză este un eveniment cunoscut de toți pasionații de istorie. Atunci când întrebi câte revoluții au fost, de fapt, răspunsul nu este unul simplu și rapid. La prima vedere, pare că au fost trei. Însă, adevărul este unul mult mai complex de atât: depinde de criteriile pe care le iei în considerare.
„Dacă definim revoluția drept o schimbare a regimului prin utilizarea forței fizice colective, atunci luăm în considerare trei date cheie: 1789, 1830 și 1848”, a declarat Peter Jones, un profesor de istorie de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.
Prima revoltă este cea pe care o cunosc cei mai mulți drept Revoluția Franceză. Ea s-a încheiat cu decapitarea lui Ludovic XVI și a Mariei Antoaneta. Cea de-a doua este numită, de obicei, Revoluția din Iulie.
În urma ei, Casa de Bourbon a pierdut puterea, care a fost preluată de către Casa de Orléans. Al treilea moment menționat anterior este cunoscut drept Revoluția din Februarie sau Revoluția Franceză din anul 1848, care a pus capăt stăpânirii celor din Casa de Orléans. Odată cu ea a început o perioadă din istoria Franței cunoscută drept A doua Republică. Există totuși și persoane care văd altfel ideea de revoluție, conform Live Science.
„Ai nevoie de o mișcare populară, o ruptură în clasa conducătoare, din care se desprinde o parte care să conducă mai departe revoluția. Altfel, este doar o revoltă. De asemenea, ai nevoie de o criză deja existentă în cadrul statului. Dacă toate aceste elemente sunt întrunite și duc la schimbarea conducerii într-o țară, abia atunci putem vorbi cu adevărat despre o revoluție”, afirmă Robert Gildea, profesor de Istorie Modernă la Universitatea Oxford, din Marea Britanie.
Ultima dintre cele trei revoluții, din anul 1848, a pornit o perioadă care părea să fie pașnică. Însă, instabilitatea socială și politică a revenit rapid. Atunci când președintele ales al Republicii, Ludovic-Napoléon Bonaparte, numit și Napoleon al III-lea, a dizolvat Parlamentul țării, fără o bază legală. Această lovitură l-a transformat în conducătorul unic al Franței. Nu s-a oprit aici.
În anul 1851, Napoleon al III-lea a lansat un referendum pentru popor, cerându-le să voteze dacă îl vor împărat sau nu. În mod uluitor, aproape toate voturile au fost în favoarea lui. În anul 1852, cea de-a Doua Republică a fost redenumită în Al Doilea Imperiu, cu Bonaparte pe tron.
Chiar dacă această schimbare a fost una care a schimbat rapid și radical modul de conducere în Franța, istoricii nu o numesc o revoluție, fiindcă nu au fost violențe cauzate de revolta poporului. Așadar, putem afirma că au fost trei revoluții oficiale, pe lângă alte evenimente care se apropie doar de definiția acestui tip de eveniment istoric.